30 Mart 2022

Bakım Planlayıcısı Nedir?

Küçük bakım ekiplerinde, teknisyenler birçok farklı birime ayrılır. Bakım yöneticisinin, ekipman üzerinde çalışmak için kolları sıvadığı gibi programı ayarlaması da muhtemeldir. Ancak operasyonlarınızın hem boyut hem de karmaşıklık açısından büyümeye başladığını düşünün. Artık ekipte tüm küçük ayrıntılara odaklanan ancak büyük resmi asla gözden kaçırmayan birine ihtiyacınız olacaktır. Bu kişi sadece ekiple değil, departmanlar arasında da iletişim kurabilecek biri olmalıdır. Bunun için bir bakım planlayıcısı ihtiyacı ortaya çıkar. Peki bakım planlayıcısı nedir? Hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Bakım planlayıcısı nedir? 

Bakım planlayıcıları, herkesin verimli çalışması için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını sağlar. Çalışanların, bakım departmanının teknolojilerinden, araçlarından ve zamanından en iyi şekilde yararlanması için çalışır. Teknisyenlerin görevlerini planlamak, doğru teknisyenleri doğru görevlerle eşleştirmek ve ardından envanteri kontrol etmek onların işidir. Böylece ekip ihtiyaç duyduğu şeye ihtiyaç duyduğu anda sahip olur. Bunlar, bakım planlayıcısının departmandaki stratejik rolleridir. Peki taktikleri nasıl olmalıdır? Hedeflerine ulaşmak için her gün attıkları belirli adımlar nelerdir? 

repairist_demo_banner5

Bir bakım planlayıcısının sorumlulukları nelerdir? 

Planlamacıların, ekibin ne yapması gerektiğini ve her bir işin ne kadar süreceğini tahmin etmeleri gerekir. Bununla birlikte departmanın yeteneklerini ve sorumluluklarını anladıklarından emin olarak işe başlarlar. Ayrıca, bakım faaliyetleri yoluyla onları en iyi nasıl destekleyeceklerini bilmeleri için, kuruluşun genel iş hedeflerine bakmaları gerekir. 

Bakım planlaması 

Planlamacılar, varlıklar için hangi bakım stratejilerinin uygulanacağını belirler, önleyici bakım programlarını kurar ve planlarlar. Talepleri gözden geçirme, işe öncelik verme, iş emirlerini atama ve tamamlama oranlarını takip etme görevleridir. İsteğe bağlı iş emirleriyle ilgilenmek için bir dizi iş akışı kurmaları gerekir. 

Dengeleme çıkarları 

Çalışmalarının çoğu bakım departmanının faaliyetleri ile ilgilidir. Ancak temel niteliklerinden biri de işletme şemasında yukarı ve aşağı temel performans göstergelerini (KPI’ler) destekleyebilmektir. Bu nedenle, bakım ekibi için denetimleri ve görevleri planlamaları gerektiğini bilirler. Ayrıca bunları üretim programı çerçevesinde denemeleri gerektiğini de bilirler. 

Örneğin, bakımın yağlayıcıyı test etmek veya değiştirmek için baskı makinesini devre dışı bırakması gerektiğini düşünelim. Planlayıcı, bunu üretim çalışmaları arasında planlamaya çalışarak arıza süresini en aza indirir. 

Bakım planlayıcı ile bakım zamanlayıcı arasındaki fark nedir? 

Bakım zamanlayıcılarını duyduysanız, iki konum arasındaki ilişkiyi merak ediyor olabilirsiniz. Aslında, zamanlama ve planlama iki ayrı iştir. Ancak operasyonun boyutuna bağlı olarak hepsi bir kişi tarafından yönetilebilir. 

Bakım departmanının hem bir planlayıcıya hem de bir zamanlayıcıya sahip olacak kadar büyük olduğunu düşünelim. Bu durumda planlayıcı, daha çok teknisyenlerin doğru araçlar ve parçalar da dahil olmak üzere iyi çalışması için ihtiyaç duydukları şeylere sahip olduğundan emin olmaya odaklanırdı. Zamanlayıcı ise teknisyenlerin ne zaman geleceğine karar verirdi. İş emirlerine öncelik verilmesi ve bakım ihtiyaçlarının dengelenmesi de dahil olmak üzere çalışırdı. 

Bu kadar çok fayda sağlıyorlarsa, neden her bakım departmanının bir planlayıcısı yok? 

Bir bakım departmanın planlayıcısı olsa bile, aynı zamanda zamanlayıcısı olmayabilir. Her şey bakım departmanına ve operasyonun boyutuna bağlıdır. 

Bu nedenle, varlıkların ve ekipmanların sayısı, karmaşıklığı ve departmanının büyüklüğünün bakım planlayıcısı gerektirmediği durumlarda, bakım yöneticisi tüm bakım planlamasını ve zamanlamasını kendisi yapar.

Bakım planlayıcısı olmanın yolları nelerdir? 

Pek çok planlamacı yönetim veya mühendislikle ilgili bir bölümde, üniversite veya önlisans derecesi ile başlar. Daha sonra proje yönetimi okuyarak ilerlerler.  Ancak görevler bakım ile ilgili olduğu için sektör tecrübesi kazanmış çıraklar da vardır. Bir planlama asistanı pozisyonunda başlamak, çok sayıda iş başında eğitim ve doğrudan deneyim kazanmak demektir. Ardından bu alanda yükselmeye çalışmak mümkündür. 

Geleceğin bakım planlayıcılarının, büyük resmi asla gözden kaçırmayan, detay odaklı, çok görevli kişiler olması gerekir. Bunun yanında bilgisayarlı bakım yönetimi yazılımı (CMMS) dahil olmak üzere çeşitli teknolojiler kullanabilmeleri gerekir. 

Bir CMMS, bakım planlayıcıları için hayatı nasıl kolaylaştırır? 

Bir bakım departmanı, bir bakım planlayıcısına sahip olacak kadar büyükse, kağıt ve elektronik tablolar üzerinde çalışamayacak kadar büyük demektir. Bakım içerisinde eski yöntemleri eleyecek çok fazla hareketli parça vardır. Doğru CMMS, kritik iş akışlarını otomatikleştirerek, verilerinizi güvenli, emniyetli ve erişilebilir tutmanıza yardımcı olur. İşin zirvesinde kalmanızı ve sorunlardan bir adım önde olmanızı mümkün kılar. 

Bakım planlaması 

Unutmayın, eski yöntemler ile modern bir CMMS çözümü arasındaki en büyük fark, yazılımın tüm verilerinizi tek bir yerde, her şeyin güvenli, emniyetli ve ekipteki herkes tarafından erişilebilir olduğu merkezi bir veritabanında tutmanıza yardımcı olmasıdır. Bu, zamanlamayı çok daha kolay hale getirir. Bakım planlayıcısı, her şeyi post-it notlarda veya okunması zor elektronik tablolarda düzenlemeye çalışmak yerine, atamaları gereken tüm görevleri ve incelemeleri sezgisel takvimlerde görebilir. Yeni bir isteğe bağlı iş emrine uyum sağlamak için zamanlamayı değiştirmeleri gerektiğinde, atamaları hızla yeni tarihlere sürükleyip bırakabilirler.  

repairist_demo_banner1

Envanteri kontrol etme 

Kağıt ve elektronik tablolarla, insan hatası nedeniyle parçaları ve malzemeleri doğru bir şekilde izlemek imkansızdır. Ve herkes her zaman doğru sayıları yazsa bile, ekibin parçaları kullandığı zaman ile kayıtları güncelledikleri zaman arasında geçen süre, her zaman plandan geride kaldığınız anlamına gelir. Geçen hafta sahip olduklarınızla ilgili iyi rakamlara sahip olabilirsiniz, ancak şu anda neye sahip olduğunuzdan asla emin olamazsınız. 

Bir CMMS ile bu sorunlar ortadan kalkar. Sayımı tutmak için teknisyenlere güvenmek yerine, yazılım bunu otomatik olarak yapmanıza yardımcı olur. Bakım planlayıcısı bir iş emri oluşturduğunda, gerekli parça ve malzemeleri yazılım içinde ilişkilendirir. Ardından, teknisyenler işi tamamladığında, CMMS envanter sayımlarını otomatik olarak günceller. 

Envanterinizdeki parçalar kritik değerlere ulaştığında, CMMS bir uyarı gönderir, böylece departman zamanında sipariş oluşturur. 

Sonraki adımlar

Bakım Planlayıcısı Nedir? konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Bakım Planlayıcısı Nedir? konusundaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.