14 Eylül 2022

Kestirimci Bakım

Kestirimci Bakım

Kestirimci Bakım Nedir?

Kestirimci bakım, ekipmanın durumunu analiz etmek ve bakımın ne zaman yapılması gerektiğini tahmin etmeye yardımcı olmak için tasarlanmış veri odaklı, proaktif bakım yöntemlerinin kullanımını ifade eder.

Duruma dayalı bakım olarak da adlandırılan kestirimci bakım yazılımı, arıza olasılığını azaltmak için düzenli işlemler sırasında performans izleme ve ekipman durumu izlemeyi içerir. Kestirimci bakımın temel amacı, belirli parametrelere ve faktörlere dayalı olarak ekipman arızalarını tahmin etmektir. Bir kez tahmin edildiğinde, üreticiler düzeltici veya planlı bakım ile bu arızayı önlemek için gerekli adımları atar.

repairist_demo_banner4

Kestirimci Bakım Yazılımı Nedir?

Öngörücü bakım yazılımı, bir ekipman parçasının ne zaman arızalanabileceğini tahmin etmek için veri bilimi ve tahmine dayalı analitiği kullanır, böylece düzeltici bakım arıza noktasından önce planlanabilir. Amaç, bakımı en uygun ve en uygun maliyetli anda planlayarak ekipmanın ömrünün sonuna kadar, ancak ekipman tehlikeye atılmadan önce optimize edilmesini sağlamaktır.

Tahmine dayalı bakım çözümlerinin temel mimarisi tipik olarak veri toplama ve depolama, veri dönüştürme, durum izleme, varlık sağlığı değerlendirmesi, prognostik, karar destek sistemi ve bir insan arabirim katmanından oluşur.

Kestirimci bakım yazılımı, kablosuz sensör ağları aracılığıyla operasyonları ve ekipmanı gerçek zamanlı verileri ölçen ve toplayan akustik, korona algılama, kızılötesi, yağ analizi, ses seviyesi ölçümleri, titreşim analizi ve termal görüntüleme kestirimci bakım gibi tahribatsız test yöntemlerini içerir. Tahmine dayalı bakım çözümü sağlayıcıları, ekipman güvenlik açıklarını belirlemek için bu ölçümleri ve sınıflandırma yaklaşımı veya regresyon yaklaşımı gibi tahmine dayalı bakım makine öğrenimi tekniklerini kullanır.

Öngörücü bakım süreci akışı aşağıdaki adımlardan oluşur:

  1. İzlenecek ekipmanı ve arıza modunu belirleyin.
  2. Frekans kurun.
  3. Monitör durumu.
  4. Sorun raporu.
  5. Bir anormallik var mı? Hayır ise 3. Adıma dönün. Evet ise 6. Adıma geçin.
  6. İş emri oluşturun.
  7. Çalışma tarihini planlayın.
  8. Parçaların ve işçiliğin mevcut olduğundan emin olun.
  9. Onarım gerçekleştirin.
  10. İş emrini kapatın ve Adım 3’e dönün.‍

Kestirimci Bakım Programı Nasıl Çalışır?

Öngörücü bir bakım programını başlatma adımları şunlardır:

  1. Ekipmanınızın geçmişini ve kestirimci bakım programı ihtiyacını analiz edin
  2. Arıza süresi, ekipman arızaları, üretim ve enerji kayıpları, yönetmelik cezaları ve işyeri güvenlik seviyeleri ile ilgili tüm kayıtları gözden geçirin
  3. Öngörücü bakım ihtiyacı konusunda büyük paydaşlar için farkındalık yaratın ve operasyon ve bakım ekipleri için destek alın
  4. Ekipman envanterini değerlendirin ve ekipman durumunu değerlendirin
  5. Programın ilk uygulamasına dahil edilecek ekipmanı seçin
  6. Bireysel sistemlerin ve bileşenlerinin ayrıntılı kayıtlarını oluşturun
  7. Önceden var olan önleyici veya kestirimci bakım yazılımı protokollerini değerlendirin
  8. Tahmine dayalı bakım programı için sıklık ve zamanlama oluşturun
  9. Tüm aşamalarda personel rollerini tanımlayın ve kaynak ihtiyaçlarını değerlendirin
  10. Programı düzenleyin ve zamanlama sistemleriyle entegre edin
  11. Bilgisayarlı bir bakım yönetim sistemi (CMMS) oluşturun

Kestirimci Bakımın Avantajları

Önleyici bakımla karşılaştırıldığında, kestirimci bakım yazılımı, bakım gerektiren bir ekipmanın yalnızca olası arızadan hemen önce kapatılmasını sağlar. Bu, ekipmanın bakımı için harcanan toplam süreyi ve maliyeti azaltır.

Bir bakım stratejisi olarak kestirimci bakım etkin bir şekilde çalışmalıdır. Böylece bakım yalnızca gerektiğinde makinelerde gerçekleşir. Yani, başarısızlığın meydana gelme olasılığından hemen önce. Bu, birkaç maliyet tasarrufu sağlar:

  • Ekipmanın bakım süresinin en aza indirilmesi
  • Bakım nedeniyle kaybedilen üretim saatlerinin en aza indirilmesi
  • Yedek parça ve sarf malzemesi maliyetlerinin en aza indirilmesi

Öngörücü bakım programlarının ayrıca aşağıdakiler sayesinde yatırım getirisinde on kat artışa yol açtığı gösterilmiştir:

  • Bakım maliyetlerinde %25-30 azalma
  • Arızalarda %70-75 azalma
  • Arıza süresinde %35-%45 azalma

Ancak bu maliyet tasarruflarının bir bedeli vardır. Bazı durum izleme teknikleri pahalıdır ve veri analizinin etkili olabilmesi için deneyimli personel gerektirir.

Öngörücü Bakımın Faydaları

Öngörücü bakımın çeşitli faydaları vardır:

Azaltılmış Bakım Maliyetleri

Öngörücü bakım, bakım işlemlerinin maliyetlerini azaltır. Bu, kuruluşların büyük arızalar durumunda ihtiyaç duyulan işçilik, bakım, yedek parça, alet ve ekipman maliyetlerine yatırım yapması gerektiğinde özellikle önemlidir.

Daha Az Makine Arızası

Makine arızalarını azaltmaya yönelik çok sayıda araştırma var. Düzenli makine ve sistem izleme, beklenmedik, büyük ölçekli arıza olasılığını azaltır. Tahmine dayalı bir bakım programının uygulanmasından iki yıl sonra, makine arızalarının sıklığı ve doğası genellikle azalır.

Azaltılmış Kesinti Süresi

Öngörücü bakım ile ekipmanın onarımı daha az zaman alır. Makine koşullarının düzenli olarak izlenmesi ve analiz edilmesi, bakım personelinin tüm makinelerdeki hatalı bileşenleri bulmasına ve sorunları hızla çözmesine yardımcı olur. Bu, aksama süresini azaltır ve çoğu durumda tamamen önler.

Stoklamada Azalma

Çoğu zaman şirketler, sermayeyi kilitleyecek çeşitli parçalardan oluşan büyük stok yatırımlarıyla uğraşmak zorundadır. Parçaları kısa sürede kullanmazsanız kaliteleri bozulur ve boşa gider. Büyük bir parça stokunu beklenti içinde tutmak yerine, parçaları yalnızca ihtiyaç duyulduğunda sipariş etmek, stoklama maliyetlerini azaltır.

Artan Makine Ömrü

Makine sorunlarının (felaketle sonuçlanan arızalara dönüşmeden önce) tespit edilmesi, makinelerin ömrünü uzatır. Duruma dayalı bir kestirimci bakım programına sahip olmak, ekipmanın asla ciddi hasar aşamasına gelmemesini sağlar. Ekipmanın daha uzun ömrü, kuruluş için daha iyi bir yatırım getirisi sağlar.

Hata Tahminleri Arasındaki Ortalama Süre

Tahmine dayalı bakımın ek bir yararı, arızalar arasındaki ortalama süreyi (MTBF) tahmin edebilmektir. Bu, makinelerin değiştirilmesi için en uygun maliyetli zaman çerçevesini ifade eder. Bazı şirketler, yeni ekipmanın pahalı bir yatırım olduğu gibi yanlış bir fikre kapılır. Böylece tüm hataları ve birden fazla onarımı olan bir ekipman kullanma eğilimindedir. Makineleri ömrünün sonunda değiştirmeniz, yıpranmış makineler için yüksek bakım maliyetlerinin önüne geçer.

Artırılmış üretim

Duruma dayalı kestirimci bakım programlarının, programın verimliliğini artıran sağlam süreç sistemleriyle desteklenmesi gerekir. Parametre izlemeyi içeren kapsamlı bir tahmine dayalı program, operasyonel verimliliği düzenleyerek üretim sayılarını iyileştirir.

Artırılmış Operatör Güvenliği

Öngörücü bakım ile, hatalı makinelerden kaynaklanan yaralanmaları önlemek için erken uyarı sinyalleri yerleştirir. Pek çok sigorta sağlayıcısı, duruma dayalı bir kestirimci bakım programı kullanan üreticileri tanır ve onlara avantajlar sunar. Bu programı uygulamak, teminattan ödün vermeden sigorta maliyetlerini azaltır.

Onarımların Doğrulanması

Bir sorunu giderirken, onarım makinenin diğer parçalarını tehlikeye atar. Bir bakım ekibi, titreşim analizini kullanarak bir onarımdan sonra herhangi bir anormal davranışı tespit eder. Tahmine dayalı bakım ile şirketler, planlı bakım kapatmalarını planlamak ve organize etmek için verileri analiz eder ve makine arıza süresinden en iyi şekilde faydalanır.

Kar Artışı

Öngörücü bakım yönetimi, üretim operasyonlarını ve işleme tesislerini iyileştirir. Duruma dayalı bir yönetim sistemi, programın maliyetinden daha değerlidir. Tahmine dayalı bakım teknikleri ile şirketler, yıllık işletim maliyetlerini düşürür ve riskleri azaltır.

Kestirimci Bakım

Kestirimci Bakımın Zorlukları

Tahmine dayalı bir bakım programı, ekipmanın ömrünü uzatır. İş ağında hatalara veya gecikmelere neden olan arıza süresini azaltır (veya tamamen önler). Doğru bir şekilde uygulandığında, kestirimci bakım yazılımı, makinelerin çok çeşitli olası arızaları öngörmesine yardımcı olur.

Uygulamanın ilk aşamalarında, program otomasyonunu mevcut makine ve Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleriyle ilişkilendirmek zor olur. Ancak, hızlı teknolojik gelişmelerle birlikte, bu zorlukların çoğu artık bir sorun olmaktan çıkıyor. Makineler, sensörler, bağlı cihazlar ve çalışanlar arasında sorunsuz iletişim, sistemi daha verimli hale getirir. Görsel arayüzler, insan ve makine arasındaki mesafeyi daralttı. Bu arayüzler şu şekildedir: veri görüntüleme panolar veya iş akışı uyarıları, eylem öğeleri, alarmları veya çok çeşitli raporlar olur.

Yeni teknoloji ile bakım yöneticileri, IoT sensörlerinin gerçek zamanlı olarak güvenilir veriler toplamasını sağlar. Kaliteli veriler, kestirimci bir bakım programının etkinliğinde tüm farkı yaratır.

Kestirimci Bakımın Dezavantajları

Önleyici bakımla karşılaştırıldığında, kestirimci bakım yazılımı için gereken durum izleme ekipmanının maliyeti genellikle yüksektir. Durum izleme verilerini doğru bir şekilde yorumlamak için gereken beceri düzeyi ve deneyim de yüksektir. Kombine olarak, bunlar durum izlemenin yüksek bir ön maliyete sahip olduğu anlamına gelir. Bazı şirketler, bir durum izleme programının ön maliyetlerini en aza indirmek için durum izleme yüklenicileriyle çalışır.

Tüm varlıkların, önleyici bakım veya arızaya kadar çalışma stratejisi kullanılarak daha uygun maliyetli bir şekilde sürdüreceği arızaları yoktur. Belirli bir varlık için kestirimci bakımın en iyisi olup olmadığına karar verirken muhakeme yapılmalıdır. Güvenilirlik merkezli bakım gibi teknikler , belirli bir ilgili varlık için bir varlık bakım stratejisi olarak kestirimci bakımın iyi bir seçim olup olmadığını belirlemek için sistematik bir yöntem sağlar.

Kestirimci Bakım nasıl kullanılır?

Diyelim ki üretim hattınızda bir pompanız var. Bu pompa bozulursa, siz tamir edene veya değiştirene kadar üretimi durdurur ve bu saatler sürer. Varlık yönetim sisteminiz pompanın sıcaklığını izler. Sıcaklığı belirli bir eşiği aşarsa, pompanın stres altında olduğunu ve yakında arızalanabileceğini bilirsiniz. Ardından, tam bir arıza üretimi durdurmadan önce önleyici bakım yapmak için biraz zaman planlayabilirsiniz.

Öngörücü bakım yazılımı, belirli bir makinedeki stresi bakım ekibine bildirir. Sorunları işaretlemek için tahmine dayalı analitiği kullanır. Ekibe , maliyetli arıza süresinin azaltılmasına yardımcı olan önleyici bakım kurmasını sağlar .

Kestirimci bakımı kimler kullanır?

Genel olarak konuşursak, bir bakım yöneticisi ve bakım ekibi, yaklaşan ekipman arızasını ve bakım görevlerini izlemek için kestirimci bakım araçlarını ve varlık yönetim sistemlerini kullanır.

Kestirimci Bakım ve Önleyici Bakım

Önleyici bakım ile kestirimci bakım yazılımı arasındaki fark, analiz edilen verilerde yatmaktadır. Tahmine dayalı bakım, çalışan ekipmanın fiili, mevcut durumundan gelen verileri izlemeye ve analiz etmeye güvenir. Önleyici bakım ise, bakım faaliyetlerinin ne zaman gerekli olacağını tahmin etmek için geçmiş verilere, ortalamalara ve ömür beklentisi istatistiklerine dayanır.

Düzeltici bakım, arızalı, kırılmış veya yıpranmış ekipmanın fiili onarımı veya değiştirilmesi anlamına gelir. Düzeltici bakımı aynı zamanda reaktif bakım olarak biliriz. Önleyici, kestirimci ve düzeltici bakım özellikle Petrol ve Gaz, İmalat, Telekomünikasyon ve Demiryolu endüstrilerindeki güvenli operasyonlar için çok önemlidir.‍

Kestirimci Bakım Nasıl Uygulanır?

Üreticiler, operasyonlarında ve ekipmanlarında otomatik kestirimci bakım uygulamak için Nesnelerin İnterneti (IoT) kestirimci bakım ve yapay zekâ kestirimci bakım hizmetlerini giderek daha fazla kullanıyor. Öngörücü bakım yazılımı şirketleri, kestirimci bakım ürünleri, kestirimci bakım hizmetleri ve sistem bütünleştirme hizmetleri sağlar.

Tahmine dayalı bakımda yapay zeka, bakım rutinlerini her bir ekipman parçasının ihtiyaçlarına göre uyarlar. Ekipmandaki kusurları ve kalıpları görsel olarak belirlemek için eğitir. Ek sistem programlaması olmadan Bilgisayar Destekli Tasarım talimatlarını takip eder. Tedarik zincirlerini optimize etmek için algoritmalar kullanır. Anormalliklerin otomatik olarak algılanması, ekipmanın ne zaman arızalanacağına ilişkin hızlı bir tahmin sağlayarak planlanmayan arıza sürelerini ve maliyetleri azaltır.

Tahmine dayalı bir bakım programı uygulama adımları genellikle şunları içerir: kritik varlıkları tanımlama, geçmiş veriler için bir veritabanı oluşturma, arıza modlarını analiz etme, arıza tahminleri yapma, ardından programı doğrulamak için bir grup pilot ekipmana tahmine dayalı bakım teknolojisini dağıtma.‍

Duruma Dayalı İzleme ve Kestirimci Bakım

Duruma dayalı izleme, ekipmanın çalışırken durumunu zaman içinde ölçmek için titreşim izleme sistemleri gibi sensör verilerine dayanan bir tür kestirimci bakımdır. Bakım, yalnızca kestirimci bakım yazılımı için veri kümesi, performansın düştüğünü veya bir arızanın muhtemel olduğunu gösterdiğinde gerçekleştirilir.‍

repairist_demo_banner5

Kestirimci Bakım Yönetimi Neden Önemlidir?

Tahmine dayalı bakım bilgileri, operasyonun genel bakımını ve güvenilirliğini iyileştirmede son derece değerli bir varlıktır. Avantajlar şunları içerir:

  • Beklenmedik arızaların sayısını en aza indirin
  • Varlık çalışma süresini en üst düzeye çıkarın ve varlık güvenilirliğini artırın
  • Yalnızca gerektiğinde bakım yaparak işletme maliyetlerini azaltın
  • Üretim saatlerini en üst düzeye çıkarmak
  • Güvenliği artırmak
  • Azaltılmış ekipman, envanter maliyetleri ve işçilik yoluyla bakım maliyetlerini düzene sokun.‍

Sonraki adımlar

Kestirimci Bakım hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Kestirimci Bakım Programı hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.