16 Haziran 2022

Kritiklik Analizi Nedir?

Kritiklik Analizi Nedir

Varlık Bakımının Önceliğini Ayarlamak İçin Kritiklik Analizi Nasıl Uygulanır?

Eğer iş yeriniz bir ürünü veya hizmeti sağlamak için varlıkları kullanıyorsa, sizin varlığa olan bağlılığınızı riske atar. Bu yüzden, siz de riski telafi etmek için pahalı bakım programlarına başvurursunuz. Ancak bakım harcamanızın verimliliğini nasıl ölçersiniz? Doğru varlıkları olması gereken sıklıkta tutuyor musunuz veya gereksiz yere ne kadar harcıyorsunuz? Bu kılavuzda, size bu soruları yanıtlayan bir risk değerlendirme ve yönetim yöntemi olan kritiklik analizini tanıtacağız.

Kritiklik Analizi Nedir?

Kritiklik analizi (CA), bir işletme için risk varlık başarısızlıklarını değerlendirmek için yapılandırılmış ve sistematik bir yöntemdir. Bu yöntem, varlıkların kritikliğini birbirine göre karşılaştırılarak, sıralamak için kullanılır. Bu, arızanın etkisiyle orantılı olarak, hedeflenen tesis bakım stratejilerinin uygulanmasını destekler. Yapılandırdığınız süreç, bakım harcamalarını optimize ederken önemli ölçüde öznelliği ortadan kaldırır. Varlık kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini, tesis güvenliğini ve ekipman çalışma süresini iyileştirmeye yardımcı olur.

repairist_demo_banner7

Bir Varlık Kritiklik Değerlendirmesini Tamamlamanın Amacı Nedir?

Kritiklik analizi sadece mühendislik ve bakım departmanının paradan tasarruf etmesi için kullandığı bir bakım aracı değildir. Daha çok şirket çapında fayda sağlamak için çok çeşitli şirket departmanlarının katılımını ve girdisini gerektiren stratejik bir iş sürecidir.

Bir kritiklik analizinden elde edilen çıktılar aşağıdakiler için kullanılabilir:

  • Envanter optimizasyonu: Kritik ekipman için en uygun yedek parça stoklarının belirlenmesi
  • Sermaye tahsisi: Gereksiz harcamaları ortadan kaldırırken kritik ekipman yükseltmelerini takip eder. Proses fazlalığı ihtiyaçları için sermaye artırım yatırımını belirler
  • Güvenlik iyileştirmeleri: Kritik arızaları azaltmak, gereksiz bakım müdahalelerini ve arıza süresini ortadan kaldırmak
  • Bakım programı optimizasyonu: Planlı bakım görevleri ve iş emri talepleri için öncelik sıralamasına yardımcı olur. Durum veya eğilim izleme gibi risk azaltma stratejilerinin uygulanmasına yardımcı olur
  • Kaynak optimizasyonu: Varlık kritikliğinin daha iyi anlaşılmasıyla bakım kaynakları daha etkin bir şekilde kullanılır

Ekipman Kritikliğini Değerlendirmek İçin Standart Altı Yaklaşımlar

Varlıklara öncelik sıralaması uygulamak için farklı yöntemler mevcuttur. Ancak, çoğu prosedürel titizlikten yoksundur ve konu bakım sonuçlarını iyileştirmeye geldiğinde hedefi kaçırır.

Biz yine de bazılarının üzerinden geçeceğiz, böylece orada ne olduğu hakkında bir fikir edineceksiniz. Tam teşekküllü bir ekipman kritiklik analizi yapmak için yeterli kaynağa sahip olana kadar bunları yara bandı olarak da uygulayabilirsiniz.

Pareto ilkesi (ya da 80/20 kuralı)

Bu yöntem sübjektiftir ve bakım yöneticisinin tüm varlıkları algılanan kritikliklerine göre sıralamasını ve ardından çoğu bakım çabasını listenin ilk %20’sine odaklamasını içerir. Bazı varlık arıza oranları artarken, diğerleri dikkat eksikliği nedeniyle kötüleşecek ve bakım ekibini reaktif modu kullanmaya zorlayacaktır.

Zorunlu Sıralama

Pareto yöntemi gibi zorunlu sıralama da varlık kritikliğinin hiyerarşisini varsayar ki bu gerçek değildir. En baştan uygulanan planlı bakım çalışmaları ile, bakım ekibinin iş yüküne bağlı olarak listenin alt yarısına doğru olan varlıklara çok az ilgi gösterilir veya hiç dikkate alınmaz.

Bu çok tahmin edilemez bir yöntemdir. Varlık kullanılabilirliğini iyileştirmek ve etkinliği ölçmek için bilinçli ve sistematik değişiklikleri önler.

Bakım Sıklık Tahsisi

Sıklık tahsis yöntemi varlık kritikliğine bağlı olarak planlı bakım müdahalelerini artırır veya azaltır. Bunun yanı sıra etkili ve verimli bakım, bir ekipman parçasına ne sıklıkta bakıldığıyla değil, önceden belirlenmiş bir zamanda doğru görevlerin yerine getirilmesiyle ilgilidir.

Sıklık tahsisi, genellikle daha az kritik varlıkların planlanan kontrollerde geç çalışmasına fırsat verir. Zaman baskısı nedeniyle bunların tamamen iptal edilmesine olanak tanır.

Aşırı Bakım

Bu durumda, işletmeler her varlığın eşit derecede önemli olduğunu varsayar. Biraz petrol bir şey için iyiyse, daha fazlası daha iyi olmalı şeklindeki kusurlu ilkeye dayanarak, işletme tüm varlıklara eşit önem verir. Son derece pahalı ve zaman alıcı olmasının yanı sıra bu ayrı bir sorundur. Bir varlık başarısız olduğunda haliyle yönetim bakım bütçesinin boyutuna bakacaktır. Bakım departmanının yetersiz olduğunu varsayacaktır.

Bir işletmenin bakıma çok para harcaması, bakımın değer kattığı anlamına gelmez.

Varlık Kritiklik Analizini Nasıl Yaparsınız?

ABD ordusu tarafından 20. yüzyılın ortalarında geliştirilen ve orijinal başarısızlık modu etkileri ve kritiklik analizi yönteminde (FMECA) kullanılan kritiklik analizini kullanacağız. Ordunun bu yöntemi geliştirmesinin ardındaki amaç, olası başarısızlığı tahmin etmek ve oluştuktan sonra düzeltmek yerine önlemekti. Bu kritiklik analizi yöntemi, biri nicel ve diğeri nitel olmak üzere iki ölçü arasında bir seçime izin verir.

Nicel Yaklaşım: Risk Öncelik Sayısının Hesaplanması (RPN)

Niceliksel yaklaşım, tümü aşağıdaki gibi bir risk öncelik numarası hesaplamak için bir denkleme konulan şiddet oranlarına, bileşen arıza oranlarına ve bir algılama metriğine sahip olmaya dayanır.

Varlık Kritiklik Değerlendirmesine Kalitatif Yaklaşım

Nitel yaklaşım, algılama ölçütünü yok sayar ve riski hesaplamak için yalnızca önem ve olasılık oranlarını kullanır. Bu yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır, çünkü çoğu kişi algılama gereksinimlerinin çok kafa karıştırıcı ve uygulanması zor olduğunu düşünmektedir. Denklem daha önce olduğu gibi aynı formatı takip eder.

Kritiklik Analizi Nasıl Yapılır?

Kritiklik analizi süreci, esasen başarısızlık olaylarını yönetmek için kullanılabilecek bir karar verme aracıdır. Bu nedenle, değerlendirmenin doğru ve yeterli titizlikle yapıldığından emin olmak için izlemeniz gereken yedi farklı adıma ayrılabilir.

  1. İşlevler Arası Bir Ekip Kurun

Bir kritiklik analizindeki değer, kuruluşta ekipman arızasından etkilenenlerin çeşitli girdilerinden gelir. Analizi gerçekleştirmek için yalnızca bakım veya mühendislik personelinin kullanılması veri toplama sürecini çarpıtabilir ve optimumun altında sonuçlar sağlayabilir. Operasyonlar, tedarik, güvenlik, bakım ve mühendislik personelinin ekibin çekirdeğini oluşturduğundan emin olun. Ek üyeler, finans ve lojistikten kişileri içerebilir.

  1. Ekipman Kritiklik Değerlendirme Matrisi Üzerinde Anlaşmaya Varın

Ortak bir çekişme alanı, risk değerlendirme matrisidir. Ekip üyeleri genellikle uygulanan önem dereceleri, ifadeler, eklemeler ve hariç tutmalar konusunda anlaşmazlıklar yaşar. Taslak kategoriler ve risk matrisleri önererek başlayın ve içerikler hakkında tartışmaya izin verin. Herkes fikrini dile getirdiğinde ve uygun değişiklikler yapıldığında, ekip tarafından sürecin daha fazla sahiplenilmesini ve riskleri sıralarken tutarlılığı sağlayacaksınız.

  1. Değerlendireceğiniz Öğeleri Belirleyin

Kritiklik analizi süreci oldukça ilgili ve zaman alıcı olabilir. Bu nedenle analiz edilecek varlık sayısını yönetilebilir tutun. Arıza risklerini değerlendirirken en kritik varlıkları hedefleyin. Değerlendirme öğelerinin sayısı için öneriler, toplam varlıklarınızın %10’u ile en fazla %20’si arasında değişir.

  1. Her Varlık İçin Bağlamı Ayarlayın

Analiz ekibinin çeşitli beceri gruplarından oluştuğu göz önüne almak gerekir. Her bir varlığın işlevini, kullanımdaki miktarı, varlık önceliklendirmesini ve öğe için mevcut olabilecek fazlalıkları netleştirmek önemlidir. Ciddi mali etkileri olan ve tek bir arıza noktası oluşturan bir varlığın, operasyonların bir yedek varlık veya alternatif üretim yöntemleri kullanarak devam edebilmesinden bağımsız bir kritiklik veya RPN numarası olacaktır.

  1. Gerekli Verileri Toplayın

Varlık arıza modlarını, her arızanın etkisini ve olası oluşma oranını belirleyin. RPN sürecini (niceliksel yaklaşım) kullanıyorsanız, algılama oranlarını da atayın.

  1. Risk değerlendirmesi Yapın

Risk tablolarını kullanarak, nitel analiz için bir kritiklik numarası veya nicel analizler için bir RPN numarası hesaplayın. Bu süreç biraz zaman alır, çünkü her ekip üyesi bir hatanın kendi departmanını nasıl etkilediği ve uygulacağı ciddiyet konusunda farklı görüşlere sahip olacaktır. Yüksek risk, her personel için farklı anlamlara gelir.

Kritikliğin en şiddetli sonuca dayanacağını unutmayın. Derinlemesine bir etki analizi, metodolojideki ilk adımdır. Her bir varlık için bir varlık öncelik sıralamasına yol açar.

  1. Toplam Varlık Kritikliği

Tüm varlıklardan kritiklik derecesini toplayarak, en uygun etki için kaynakları en iyi nereye ve nasıl tahsis edebileceğiniz konusunda fikir edinirsiniz. Kritiklik analizi, sonuçta ortaya çıkan veya birden fazla başarısızlığı dikkate almasa da risk toplama, tanımlanmış birkaç olası arıza etkisini dengelemeye uygun beklenmedik durumlar hakkında bilgi verebilir.

repairist_demo_banner5

Kritiklik Sonuçlarını Kullanarak Bakımı Optimize Etme

Bir kritiklik analizinin sonucu, çeşitli stratejileri bilgilendirmek için kullanılabilir. Bunlar, ekipman tasarımı, süreçlerde değişiklik, ekipman koruması, yeni ekipman ve arızanın ciddiyetini azaltmak için diğer olumlu eylemleri içerebilir.

Sonraki adımlar

Kritiklik Analizi konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. CMMS hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz. Yani ve veya aynı zamanda