14 Şubat 2022

Bakım Verileri Nedir?

Bakım Verileri Nedir

Bakım verileri nedir? 

Bakım verileri nedir sorusuna, varlıklarınızı çalışır durumda tutabilmesi için bakım ekibiyle paylaştığınız verilerdir diyebiliriz. Ayrıca, ekibin üzerlerinde yaptığı çalışma da dahil olmak üzere, varlıklarınız hakkında ve bu çalışmanın sonuçları hakkındaki bakım metrikleri, temel performans göstergeleri ve raporlar biçiminde topladığınız verilerdir. 

repairist_demo_banner2

Bakım belgeleri ile bakım verileri arasındaki fark nedir? 

Aslında görünürde bir fark olmadığını söylersek yanlış olmaz. Sonuçta hepsi birer veri olarak karşımıza çıkar. Yine de fazla derine inmeden ikisi arasına pratik çizgiler çizmekte fayda vardır.   

Bakım verileri çoğunlukla daha az statiktir, değişmesi çok fazla olmasa da, sürekli büyümektedir. Örnek verecek olursak: 

  • İş emirleri 
  • Envanter seviyeleri 
  • Denetim sonuçları 
  • Bakım metrikleri 
  • KPI’lar 

Bakım belgeleri ise temelde statiktir yani bir kez aldığınızda artık değişmezler. Bakım belgeleri şunları içerir: 

  • Politikalar ve Prosedürler 
  • Kontrol listeleri ve Kılavuzlar 
  • Şemalar ve Diyagram 
  • PM Programları ve Garantiler 

Kullandığınız bakım stratejilerine bağlı olarak, mekanik göstergelerden varlıklarınıza eklenmiş sensörlere kadar tüm verileri dahil edebilirsiniz. 

Bakım verileri neden önemlidir? 

Organizasyon teorisyeni Geoffrey Moore’un bu konuda önemli bir  sözü var, “Büyük veri olmadan, otobanın ortasındaki bir geyik gibisinizdir.” Ancak bakım verileriyle nerede olduğunuzu, nerede durduğunuzu ve nereye gittiğinizi bilirsiniz. 

Diğer büyük avantaj ise, iyi verileriniz olduğunda, içgüdüsel duygulara, umutlara ve dualara, hatta eğitimli tahminlere güvenerek zaman kaybetmek zorunda kalmamanızdır. Bunun yerine, gerçekten güvenebileceğiniz gerçek rakam ve verilere sahipsinizdir. 

Peki, iyi bakım verilerini nasıl elde edebilirsiniz? 

Manuel girişe güvenmek ve her şeyi kağıt üzerinde veya elektronik tablolarda tutmak dan vazgeçin. Kötü verilere ulaşabileceğiniz tüm yollardan kaçınarak başlayın. Bunlardan uzaklaşabilirseniz, iyi veriler elde edersiniz. 

Peki bu yöntemlerden neden kaçınmalıyız? İyi veri üretme konusunda onları bu kadar kötü ve bu kadar güvenilmez kılan nedir? 

Ekipten biri manuel olarak veri girdiğinde, hatalı veri ekleme riski vardır. Tek gereken, anlık dikkat dağınıklığı ile yanlış bir rakam yazmak olacaktır. İlk kişi doğru girişi yapsa bile, her zaman bir sonraki kişinin hata yapma şansı vardır.

Tüm verileri doğru ve mükemmel bir şekilde elde etseniz bile, kağıt kayıtların paylaşılması ve takip edilmesi zordur. Bir teknisyene yeni iş emri vermek isterseniz, onları bularak ve kağıdı doğrudan teslim ederek yapmalısınız. Evrakları kaybetmemek veya zarar vermemek için çabalamak gerekir.

Elektronik tablolar için hızlı ve kolayca birçok yeni veri oluşturabilirsiniz. Bu durum size kar değil zarar getirecektir. Tabloların kopyaları arasında bir bağ olmadığından, hangisinin en yeni ve en güncel verilere sahip olduğunu bilemezsiniz.

Bir CMMS, daha iyi bakım için daha iyi veriler elde etmenize nasıl yardımcı olur? 

Eski moda yöntemlerle, iyi verileri toplamada, verileri güvende tutmada, kolayca paylaşmada sorun yaşarsınız. Herkesin en güncel sürüme sahip olmasını sağlamak her zaman problem olacaktır. 

İyi bir bilgisayarlı bakım yönetimi yazılımı (CMMS) çözümü, tüm verilerinizi güvenli, emniyetli ve erişilebilir tutabileceğiniz merkezi bir veritabanına sahip olduğundan, tüm bu sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olur. 

Yakalamayı otomatikleştirin 

CMMS’nizi kurduktan sonra, veri girişi çok daha kolay olur. Bu da onu çok daha güvenilir hale getirir. Her şeyi yazmak yerine, bakım taleplerini gözden geçirmekten iş emirlerini oluşturmaya, öncelik vermeye, atamaya ve izlemeye kadar her şeyi yapmak için yazılımı kullanabilirsiniz. Hepsi tek bir noktada olduğu için, sürekli olarak bir şeyleri kopyalamak zorunda kalmazsınız. Hata olasılığınız yüksek olan adımları ortadan kaldırırsınız.

Teknisyenler için yazılım, iş emirlerini yerinde ve gerçek zamanlı olarak güncellemeyi çok daha kolay hale getirir. Teknisyenler, ne yaptıklarını hatırlamak ve bakım ofisine döndüklerinde hepsini yazmak zorunda kalmazlar. Güncellemelerini hemen yapmak için CMMS mobil uygulamasını kullanabilirler. Uygulamada veri alanları ve açılır menüler olduğundan, tam olarak hangi verileri dahil etmeleri gerektiğini görebilirler. 

Krizi otomatikleştirin 

İyi bakım verilerine sahip olduğunuzda, bu verileri kullanışlı hale getirirsiniz. CMMS’yi kullanarak, tüm bu ham verileri alarak bakım işlemlerinize ilişkin eyleme geçirir ve içgörülere dönüştürürsünüz. Böylece aşağıdaki ve benzeri sorulara cevap almış olursunuz. 

  • Hangi varlıkların bakımı size en çok maliyetli oluyor? 
  • Önleyici ve isteğe bağlı olarak ne kadar harcıyorsunuz? 
  • Kritik varlıklarda onarımların ne kadar sürüyor?
  • Envanter maliyetleri neden yükseliyor veya düşüyor? 
  • Hangi PM’lerin ince ayara veya yeni programlara ihtiyacı var? 

Bular sadece başlangıçtır. Önemli bakım ölçümlerini ve temel performans göstergelerini (KPI’ler) izlersiniz. Böylece görevinizi yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğunuz görünürlüğü elde edersiniz. 

repairist_demo_banner4

Sonraki adımlar

Bakım Verileri Nedir? konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Bakım Yönetim Sistemi hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.