16 Şubat 2021

Plansız Bakım Nedir?

Plansız Bakım Nedir

Plansız Bakım, çok sayıda yedeği olan, kolayca tamir edilebilen, daha az makine ile üretilen tesis ve atölyelerde uygulanan bir bakım türüdür. Plansız bakımı “Geleceğini görmediğimiz” bakım olarak düşünebilirsiniz. Temel olarak, sorun olmasını beklemediğiniz zamanlarda ortaya çıkar. Ne zaman olacağını bilmediğinizden karşı bir planınız da olmayacaktır. 

Plansız bakım örnekleri nelerdir? 

Plansız bakımın üç genel türü vardır ve ilki en belirgin olanı arıza bakımıdır. Bir cihaz uyarı vermeden çalışmayı durdurur. Ekibin onu tekrar çalışır hale getirmek için harekete geçmesi gerekir. Genelde asla gerçekten bozulacağını düşünmediğiniz bir şeydir, bu yüzden bozulursa düzeltmek için bir planınız yoktur. 

Diğer bir tür ise düzeltici bakımdır. Burada, küçük sorunları büyük sorunlara dönüşme şansları olmadan bulup düzeltmek için önleyici bir bakım programınız vardır. Genellikle bu, varlıklarınız için belirli bir denetim ve görev takvimine sahip olmanız anlamına gelir. Bu nedenle, bir hidrolik pres için, çalışma masasını ve kontrol panelini her X günde bir sızıntı var mı diye kontrol edebilirsiniz. Bakım görevleri açısından bunlar, yağın ve çeşitli filtrelerin değiştirilmesi gibi işlemleri içerir. 

repairist_demo_banner5

Ancak varlık, mevcut programdan bağımsız olarak erken sorun belirtileri göstermeye başlar başlamaz, bakım ekibi her şeyin tekrar sorunsuz çalışmasını sağlamak için düzeltici bakım gerçekleştirir. 

Üçüncü tür plansız bakım fırsatçı bakımdır. Rutin bir inceleme sırasında bakım ekibi tesadüfen sorunla karşılaşır ve ardından sorunu giderir. Bu bakım türünde kimsenin bu iş ve ne zaman yapılacağı hakkında bir planı olmaz.

Örneğin, bir teknisyen, forkliftin altında yağı değiştirirken, fren balatalarının tehlikeli şekilde aşınmış olduğunu farkeder. 

Makine Arızası Olduğunda Müdahale Edilir

Plansız bakım sistemlerinde, makine arızalandığında anında müdahale işlemleri gerçekleştirilir.

Bu bakım sistemlerinin hem bakım hem onarım maliyetleri çok düşüktür. Bakım onarım işlemleri için ihtiyaç duyulan personel sayısı daha azdır. Bu yöntemde işletmelerde bakım sadece arıza süresinde yapılır. Bu sebeple onarım sırasında üretim kaybı oldukça fazladır, dolayısıyla fabrikaların kaybı buna orantılı olarak artar.

Plansız Bakımın Dezavantajları Nelerdir?

  • Plansız bakımda, arızalar bilinmeyen bir zamanda meydana gelir. Üretim planlamasında günlük süreci etkileyecek her arıza, planlı üretimi de engeller. Bu, arızanın büyüklüğü ile orantılı olarak günlük üretim kaybına neden olur.
  • Plansız bakımlarda bir diğer önemli konu da güvenlik riskidir. Makinelerdeki herhangi bir parça arızalandığında, kontrol kaybedildiğinde, makine hiçbir şekilde çalışmaz. Daha da önemlisi çalışan güvenliği bile tehlikeye girer. Arızanın incelenmesi sırasında bazen ayarlamalar yapılırken yaralanma riski vardır.
  • Her makine planlı üretimin aracıdır. Bu nedenle, makine planlanmamış kontrolden çıkabilir. Arızanın meydana geleceği önceden bilinmiyorsa, üretim planlaması bu süreçten olumsuz etkilenir.
  • Fabrikalar için belki de en kötü kısım üretim kaybı ve üretimin gecikmesidir. Üretim planlamasında olası arızalar için yedek makine yoksa üretim gecikir veya üretim tamamen durur. Bu tür bir arıza ihmal edilirse, daha büyük maddi hasarlara neden olabilir.

Bir CMMS plansız bakıma nasıl yardımcı olur? 

İlk olarak, doğru yazılım çözümü, plansız bakım kullandıktan sonra hangi varlıklara ve ekipmanlara bakacağınıza karar vermenize yardımcı olur. İkincisi, bu varlıklar ve ekipman çevrimdışı olduğunda sizin ve bakım ekibinin daha hızlı harekete geçmesine yardımcı olur. 

Güvenilir varlık kayıtları 

Varlıklarınızın ve ekipmanınızın çoğu için önleyici bakım en iyi seçeneğinizdir. Denetimlerin ve görevlerin doğru kombinasyonu ile bakım eğrisinin önüne geçebilirsiniz. Ancak bazı varlıklar ve ekipmanlar için plansız gitmek daha mantıklıdır. 

Bunu anlamanın iyi bir yolu da doğru, aranabilir varlık bakım ve onarım geçmişlerine bakmaktır. Ne tür arızalarla uğraştığınızı ve bunların üstesinden gelmenizin ne kadar sürdüğünü anladıktan sonra, hangi bakım stratejilerinin uygulanacağı ve bunların nerede uygulanacağı konusunda kalan kararları verebilirsiniz. 

İyi bir CMMS, iyi verileri toplamayı, korumayı ve aramayı çok daha kolay hale getirerek size yardımcı olur. Kağıt veya elektronik tablolarla eski moda manuel veri girişini kullanmak yerine, modern yazılım çözümleri işin çoğunu sizin yerinize yapar. Bu da insan hatası olasılığını ortadan kaldırır. Verileri aldıktan sonra, iyi bir CMMS her şeyi merkezi bir veritabanında tutar. Burada hem güvenli hem de kolay aranır olur. 

repairist_demo_banner1

Kolaylaştırılmış iş emirleri 

Plansız bakımı nerede kullanacağınızı öğrendikten sonra, CMMS yazılımı süreci kolaylaştırır. Örneğin, her zaman güvenilir çalışan bir motor birdenbire sorun çıkarır. Operatör sorunu fark eder ve, bakım talebi göndermek için bakım panelini hızlı bir şekilde kullanır. 

Talep doğrudan departmana gider. Bu adımda yazılımı, iş emri oluşturmak, önceliklendirmek, atamak ve takip etmek için kullanabilirsiniz: 

  • Kapsamlı varlık bakım ve onarım geçmişleri 
  • Adım adım talimatlar 
  • Dijital görüntüler, şemalar ve İşletme ve Bakım kılavuzları 
  • İlgili parçalar ve malzemeler 

Etkileşimli site haritalarını ve kat planlarını bile dahil edebilirsiniz. Böylece teknisyenler hızlı ve akıllı çalışmak için ihtiyaç duydukları her şeyle tam da ihtiyacınız olan yere ulaşır. 

Sonraki adımlar

Fabrikalarda bakım işlemlerini planlı bir şekilde yapmanızı sağlayan ve üretim planlamasında aracı olan makinelerin sağlıklı üretimler yapmasını sağlayan Repairist, size yardımcı olmak için burada. Bakım stratejileri hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, Repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.