17 Mart 2022

MTTR (Ortalama Onarım Süresi) Nedir?

Ortalama onarım süresi (MTTR) ile bakım yöneticileri, ekiplerinin genel verimliliğini izleyebilir ve değerlendirebilir. Parça ve malzeme envanter kontrolünü ayarlayabilir, onarım veya değiştirme konusunda veriye dayalı kararlar verebilir. Peki MTTR nedir?

Ortalama onarım süresinin tanımı 

Onarım için ortalama süre (MTTR), planlanmamış bir arızadan sonra bakım departmanının bir varlığı ne kadar verimli bir şekilde yedekleyip çalıştırdığını ölçer. Departmanın teknisyenleri organize etmesi, sorunu bulup teşhis etmesi, düzeltmesi, onarımları test etmesi ve varlığı yeniden üretime hazır hale getirmesi için geçen süredir. Parçaları beklemek için harcanan zamanı hesaplamaya dahil etmeyiz. Ancak varlığın soğuması veya ısınması için harcanan zamanı dahil etmek gerekir. 

MTTR varlığa özeldir, dolayısıyla bakım departmanının bir MTTR’si yoktur. Bunun yerine, bakımını yapılan ve onarılan her varlık ve ekipman parçası bir MTTR’ye sahiptir. 

repairist_demo_banner4

MTTR nedir? ​​Ortalama onarım süresi, Ortalama iyileşme süresi veya ortalama yanıt verme süresi nedir?

Ortalama iyileşme süresi, arıza anında başlar. Ancak ortalama onarım süresi için teknisyenler çalışmaya başlayana kadar süre başlamamış olur. 

Bakım hizmeti anlaşmaları yapılırken bu fark çok önemli hale gelir. Şirketler, örneğin 7 güne karşılık 24 saatlik bir MTTR için farklı ücretler alır. 

Ayrıca, yanıt vermek için ortalama süre vardır; bu süre, teknisyenlerin bir sorun olduğunu onaylamaları ve düzeltmek için adımlar atmaları için geçen süredir. 

Ortalama onarım süresi nasıl hesaplanır?

MTTR’yi hesaplamak için, bir varlığı planlanmamış arıza süresinden sonra onarmak için harcadığınız süreyi toplayarak başlamalısınız. Bakım ekibinin önleyici bakım incelemeleri veya görevleri için harcadığı zamanı hesaplamaya dahil etmemelisiniz. Sadece plansız kesinti sürelerine bakmalısınız.   

Örneğin, toplam dört saat tamirat yaptığınız bir presiniz olsun. Önce bir buçuk saat, sonra iki buçuk saat onarım yaptınız diyelim. İlk seferde 30 dakika, ikinci seferde üç buçuk dakika gibi bir süreniz olabilir. 

Süre uzunluklarının benzer olup olmaması önemli değildir. Ancak benzer olması gereken, işi yapan teknisyenlerin deneyimi ve yeterliliğidir. MTTR hesaplaması, doğru araç ve eğitim kombinasyonuna sahip uygun şekilde eğitilmiş teknisyenlerin işi yaptığını varsayar. 

Ayrıca: molalar ve kesintiler için ayrılan zamana dikkat edin. Basit bir örnek verirsek, teknisyenler varlığı tamir ettikleri zamanda öğle yemeği için bir saat ayırmış olsun. O saati hesaplamaya dahil etmemeye dikkat edin. 

Bu nedenle, doğru bir MTTR elde etmek için detaylar üzerinde çalışmanız gereken zamanlar olacaktır. İşin bir kısmını genç teknisyeniniz yaptıysa, kıdemli bir teknisyenden daha uzun sürdüğünü varsaymalı ve sayıları buna göre hesaplamalısınız. Ekibiniz işi ayrı bloklarda yaptıysa, varlık üzerinde çalışmaya harcanan zamanı mutlaka ona göre ayırın. 

Ortalama süre nasıl kullanılır? 

MTTR’nizi hesaplamak için bu formülü kullanın: 

Toplam süreyi (dört saat olduğunu varsaydık) alın ve varlık üzerinde çalıştığınız (iki saat) sayıya bölün. Burada, varlık üzerinde çalıştığınız sayı, varlığın kaç kez bozulduğu anlamına gelir. 

Örnekte ki MTTR’niz 2 saattir. 

Neden MTTR yazılımını kullanmalısınız? 

MTTR yazılımı, hesaplamaya giren tüm sayıları kontrol etmenizi sağlar ve kontrol ettiğiniz için onları geliştirme şansınız olur. 

Kaynak yönetimi 

MTTR’nizi azaltmanın bir yolu, eğitiminizi ve paylaşımınızı artırmaktır. Teknisyenlerin öğrenmeleri için daha fazla fırsat ve birbirleriyle bilgi paylaşmaları için daha kolay yollar sunun. En temel düzeyde, ekibin belirli bir varlığı onarması uzun zaman alıyorsa, ek eğitime yatırım yapma zamanı gelmiştir. Unutmayın, MTTR her varlığa özeldir; kişiye özel, odaklı eğitimler hazırlamanız gerekir.    

Ortalama onarım sürelerinde değişiklik olduğunu gördüğünüz durumlar olur. Bazen bir varlık 30 dakika içinde çalışır duruma gelirken, diğer zamanlarda onarım saatler sürer. Bu durum cihaz kaynaklı olsa bile, teknisyenlerin eğitim ve deneyim seviyelerindeki fark buna neden olur. 

Durum buysa, ilgili isteğe bağlı ve önleyici bakım iş emirlerini kontrol listeleri ve adım adım talimatlarla oluşturmak için MTTR yazılımını kullanmak iyi bir çözümdür. Bu şekilde, her teknisyen, departmanın toplu bilgisine eşit erişime sahiptir. 

Modern bir mobil yazılım platformunun ilgili bir başka yararı da, teknisyenlerin varlığın bakım ve onarım geçmişlerine hızlı bir şekilde erişme yeteneğidir. Geçmiş çalışmaları görebildiğinizde bir sorunu gidermek daha kolaydır. 

Stok kontrolü 

Hangi parça ve malzemelerin yerinde tutulacağı ve her birinin ne kadar tutulacağı dahil olmak üzere envanteri daha iyi kontrol etmek için de MTTR’yi kullanabilirsiniz. Uzun bir MTTR’ye sahip bir varlığınız varsa, ihtiyacınız olan şeye ihtiyacınız olduğu anda sahip olduğunuzdan emin olmak için ilişkili parça seviyelerinizi artırabilirsiniz. 

MTTR yazılımı, entegre bir envanter kontrol modülü ile bunu çok daha kolay hale getirir. Yeni bir iş emri oluşturduğunuzda, ilişkili tüm parçalar ve malzemeler otomatik olarak bağlanır. Teknisyenler iş emrini kapattığında, yazılım parça ve malzeme seviyelerinizi otomatik olarak ayarlayarak  sayımlarınızı  gerçek zamanlı olarak güncel tutar.   

repairist_demo_banner5

Varlık değişimi ve seçimi 

MTTR nedir? MTTR hangi varlıkların kullanımdan kaldırılacağına ve bunların en iyi nasıl değiştirileceğine karar vermenize yardımcı olur. Bir varlığın MTTR’si, ekibin onarımından daha uzun süren daha sık arızalar nedeniyle artma eğilimindedir. Sonunda, varlığı çalışır durumda tutmanın maliyeti, kazandırdığı değerden daha yüksek olacaktır. MTTR’yi iyi hesaplayarak kuruluşunuz, bir varlığın ne zaman onarılacağını analiz edebilir. Kullanımdan kaldırılacağı ve değiştirileceği konusunda daha iyi kararlar verebilir. MTTR, ikame varlıkları seçerken de size yardımcı olabilir. MTTR’nin önemli bir bileşeni, teknisyenlerin bir varlığı ne kadar hızlı şekilde onarabileceği olduğundan, kuruluşun bakımı daha kolay varlıkları bulma teşviki vardır. 

Sonraki adımlar

MTTR nedir konusunda yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. MTTR nedir? hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir, yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.