30 Ocak 2023

Periyodik Bakım Programı

Periyodik Bakım Programı

Periyodik Bakım Nedir?

Periyodik bakım, ekipman üzerinde belirli aralıklarla yapılan bakımdır. Bakım yöneticileri, bakım görevleri için en uygun aralıkları tanımlar ve bunları planlar. Belirli bir zaman aralığına dayalı olarak ekipman üzerinde gerçekleştirilen faaliyetleri ifade eder. Periyodik bakım programı amacı, bir makinenin veya bir varlığın sorunsuz çalışmasını sağlamaktır.

Periyodik bakımın ana hedefleri şunlardır:

  • Uzatılmış ekipman ömrü,
  • Gelişmiş güvenilirlik ve
  • Azaltılmış plansız duruş süresi.

Bu, en sık uygulanan önleyici bakım türüdür .

Tüm ekipmanlar, sık kullanıldıklarında daha da fazla aşınmaya ve yıpranmaya eğilimlidir. Periyodik bakım, bir varlığın durumunu önceden tanımlayan, düzenli aralıklarla kontrol eden bakım türüdür. Böylece bakım teknisyenleri küçük anormallikleri büyük sorunlara dönüşmeden önce tespit eder.

Bakım görevlerini yıl boyunca belirli aralıklarla programlamanız gerekir. Bilgisayarlı Bakım Yönetim Sistemi (CMMS) , periyodik bakım iş emirlerini planlamak ve programlamak için özellikle kullanışlıdır. CMMS, arıza oranları, çalışma süresi, kesinti süresi ve herhangi bir varlık üzerinde gerçekleştirilen geçmiş çalışma gibi bakım verilerinin doğru şekilde izlenmesine ve analiz edilmesine olanak tanır.

Bakım yöneticileri, zamana dayalı bakım için aralıklar tanımlar. Yinelenen iş emirlerini planlar ve tesis ekipmanının sürekli gelişen durumunu takip ederler. Alternatif olarak şirketler, periyodik bakım planlamak için Excel elektronik tablolarını, Word şablonlarını ve diğer kağıt tabanlı sistemleri kullanırlar.

Periyodik Bakım Programı Nasıl Uygulanır?

TBM programlarını uygulamak için bir iş akışı şunları içerir:

1. Periyodik bakım yazılımı yapmak için bir varlık seçme. Üretim hedeflerini karşılama açısından en değerli ekipmanınızla başlayın. Zaman geçtikçe periyodik bakım programınıza daha fazla varlık dahil edebilirsiniz.

2. Üretici yönergelerinin ve mevcut verilerin incelenmesi. Ekipmanınız için üreticinin Arızadan Önce Ortalama Süreye (MTBF) ve servis yönergelerine bakın. Ayrıca, varlık için mevcut tüm dahili geçmiş verilerini analiz edin.

3. Periyodik bakım yazılımı yapmak için ideal aralığınızı belirleme. Periyodik bakımı yıllık, üç aylık, aylık veya haftalık olarak planlayabilirsiniz.

4. Yinelenen bakım görevlerinin planlanması. Daha önce belirtildiği gibi CMMS, birden çok görevi düzenli aralıklarla planlamak, iş emri ilerlemesini izlemek ve ekipman servis verilerini depolamak için idealdir. İşi tamamlamak için elektronik tablolar, dijital takvimler ve kağıt iş emirlerinin bir kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.

5. Planlandığı gibi gerçekleştiriliyor. Görevlendirilen teknisyen, önerilen bakım prosedürlerini gerçekleştirirken varlığın beklendiği gibi performans gösterip göstermediğini belirlemelidir.

Periyodik Bakım İçin İdeal Aralıkların Belirlenmesi 

Planlanan bakım aralıkları, bir varlığın modeline, türüne, yaşına ve bakım geçmişine bağlı olarak değişir. Bir makinenin üreticisinin yönergeleri, bir TBM programı oluşturmak için en iyi başlangıç ​​noktanızdır.

Çoğu üretici, arızalar arası ortalama süre (MTBF) hakkında bilgi sağlar. Ancak, bu öneriler hiçbir zaman yüzde 100 güvenilir değildir. Daha yeni ekipman modelleri, tutarlı davranışı belirlemek için yeterli senaryoda test edilmemiş olabilir. Tesisinizin benzersiz ortamı da ekipman ihtiyaçlarını etkiler.

Bu nedenle, en güvenilir periyodik bakım aralıklarınız her zaman dahili olarak toplanan geçmiş verilerden gelir. Birçok bakım departmanı , bu nedenle varlık MTBF’lerini izlemek için bir CMMS kullanır. Bireysel KPI’ları izlemek, daha yüksek verimlilik için zamana dayalı bakım programınıza sürekli olarak ince ayar yapmanın anahtarıdır.

Periyodik Bakım Yazılımı Örnekleri

Bu tür bakım, performansı veya güvenliği etkilemeden önce daha küçük, daha az maliyetli sorunları ele alır. Yaygın örnekler:

  • Filtrelerin Değiştirilmesi: İşlevsel kalması ve ideal ekipman ömrünün korunması için HVAC birim filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.
  • Yağlama Yağlarının Değiştirilmesi: Dönen parçalara sahip ekipman için uygun yağlama şarttır. Yağlama yağlarının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve değiştirilmesi optimum performansı garanti eder.
  • Araçların Bakımı:  Araçlar, optimum performans ve güvenlik için periyodik bakımdan geçmelidir. Arabalar, önemli süreler boyunca sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, güvenliği garanti etmek, değeri korumak ve uzun ömürlülüğü uzatmak için aşınmaya ve yıpranmaya eğilimli belirli bileşenlerin bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır; bu yönler arasında frenler, ışıklar, lastikler, ön cam yıkama sıvısı ve daha fazlası bulunur.
  • Konut Mülkünün Bakımı: Mülk yöneticileri elektrik, ısıtma ve sıhhi tesisat sistemlerini yıllık olarak kontrol eder; çatılar; gerekçeler; HVAC üniteleri; ve sorunlar için daha fazlası.

Periyodik Bakımın Artıları ve Eksileri

Zamana dayalı bakım faaliyetleri gerçekleştirmenin yararı, ekipmanın ne zaman servise götürülmesi gerektiğine karar vermek için ek ekipman gerektirmemesidir. Zamana dayalı programlarla ortaya çıkan ilk maliyetler çok düşüktür. Periyodik bir bakım programı, daha fazla maliyete neden olabilecek ek fiziksel cihazlardan ziyade geçmiş verilere ve analizlere dayanacaktır.

Tamamen zamana dayalı bakım gerçekleştirmenin dezavantajı, gereksiz faaliyetler gerçekleştirme riskinin olmasıdır. Zamana dayalı önleyici görevlerin %30’a kadarının çok sık yapıldığı tahmin edilmektedir  .

Yalnızca bakımı gerçekleştirmenin bir başka zorluğu da, rastgele olaylardan kaynaklanan arızaların meydana gelebilmesidir. Zamana bağlı olmayan ve bu nedenle programlı bakım kontrolünden önce meydana gelecek bazı arızalar vardır.

Şimdi avantajlara ve dezavantajlarla birlikte bakalım:

Artıları

  • Artan Varlık Ömrü: Periyodik bakım programı, teknisyenlerin sorunları büyük sorunlara dönüşmeden veya varlık arızasına yol açmadan önce tespit edip ele almalarını sağlar. Bu da ekipman ömrünün artmasına yardımcı olur.
  • Gelişmiş Performans: Periyodik bakım yazılımı, ekipmandan en iyi şekilde yararlanmaya yardımcı olarak her zaman optimum seviyelerde performans göstermesini sağlar. Örneğin, yeterli yağlama, bir varlığın hem çıkışını hem de enerji kullanımını önemli ölçüde etkiler.
  • Kolay Uygulama: Programın kurulumu basittir. Kuruluşların, üreticilerinin yönergelerinden ve geçmiş bakım verilerinden başka bir şeye ihtiyacı yoktur. Ek olarak, periyodik bakım yazılımı son derece öngörülebilir ve planlaması kolaydır .
  • Azaltılmış Arıza Süresi: Zamana dayalı bakım, doğru bir şekilde planlanıp gerçekleştiğinde, planlanmamış arıza süresini en aza indirir. Düzenli denetimler, varlık güvenilirliğine ilişkin doğru genel bakışlar sağlar.

Eksileri

  • Bazı varlıkların aşırı bakımı: Bazen aşırıya kaçılarak kaynakların boşa harcanmasına neden olabilir . Tüm varlıkların planlandığı kadar sık ​​servise ihtiyacı yoktur; kuruluşunuzun ekipman ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi toplarken bakım programınızı ayarlayın.
  • Planlanmamış olaylar: Planlanmamış arızalar her zaman olur. Şirketiniz yine de beklenmeyen ekipman arızaları için kaynak ayırmalıdır.

Periyodik Bakım Programı Nedir?

Periyodik bakım programları, önerilen bakım görevlerinin üretici yönergelerine ve geçmiş ekipman verilerine dayalı olarak planlanmasını gerektirir. Operasyonel yöneticiler, takvimler, şablonlar veya CMMS platformları kullanarak yinelenen iş emirleri atar.

İyi bir periyodik bakım programı, tüm bakım ekibinin iş yükünün anında görünürlüğünü sağlar. Yöneticilerin ekipman arızalarının önüne geçmesine, ellerinde gerekli parçalara sahip olmalarına ve mevcut şirket kaynaklarını stratejik olarak kullanmalarına olanak tanır.

Çözüm

Periyodik bakım, ekipmanın ömrünü ve güvenilirliğini artırır ve planlaması ve uygulaması çok kolaydır. Yine de dikkat edilmesi gereken konular her zaman vardır. Örneğin, varlıkların gereğinden fazla tutulmasıyla ilgili gereksiz maliyetlere yol açar. Bu nedenle birçok tesis hem periyodik bakım yazılımı hem de kestirimci bakım programları kullanır.

Zamana dayalı veya periyodik bakım yazılımı, ekipman arızasının zaman içinde tahmin edilebileceğini varsayar. Geçmiş verilere veya üretici spesifikasyonlarına dayalı olarak öngörülebilir bir kullanım ömrüne sahip olan ekipmana uygulanabilen bir bakım stratejisidir. Rastgele arızalara daha yatkın olan varlıkların periyodik bakımdan yararlanma olasılığı daha düşüktür.

Sonraki adımlar

Periyodik Bakım Programı hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Periyodik Bakım Programı hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz. Aybit Teknoloji