10 Ekim 2022

CMMS ve Karbon Ayak İzi

Karbon Ayak İzi

Karbon Ayak İzi nedir?

İklim değişikliği günümüzde gündemde olan bir konu. Yıllardır yaşantımızı, sanayi devriminden öncesine kıyasla atmosfere %40 daha fazla karbondioksit salan fosil yakıtlarla yürütüyoruz. Bu şekilde devam edersek, karbon ayak izi artışı sera gazlarını yükselecektir. Bu, atmosferimizde sıkışan ısıyı artıracak ve küresel bir değişim kasırgasına neden olacaktır. Bunu engellemek için iş yapma şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor.

Karbon nötr olmak, bu değişikliklerle mücadele etmenin ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmanın bir yoludur. Ticari faaliyetler yoluyla atmosfere salınan karbon emisyonları, karbon denkleştirmeleri sayesinde azaltılmalıdır.

repairist_demo_banner1

Denkleştirmeler, atmosfere verdiğimiz her bir ton CO2 için, emisyon azaltma yöntemleridir. Bu yöntemler; organik biyolojik sindirim, yenilenebilir enerji, ormancılık, rüzgar çiftlikleri ve benzeri çeşitli projelerle sağlanır.

Nasıl karbon nötr olunur?

CMMS’nin karbon ayak izi azaltımına yardımcı olabileceği 7 yol

EPA’ya göre endüstri sektörü, karbon ve sera emisyonlarının %23’ünden sorumludur. Bakım yöneticilerinin sera emisyonlarını etkileyebilmesinin bir yolu, bakımı daha iyi yönetmek için bir CMMS uygulanmasıdır. CMMS yazılımı, bir kuruluşun ağırlıklı olarak reaktif bakımdan proaktif bakıma geçmesine yardımcı olarak varlık kullanılabilirliğini iyileştirmeye, acil durum arızalarını azaltmaya ve varlık ömrünü uzatmaya yardımcı olan kanıtlanmış bir araçtır. Bakımı daha iyi yönetmek için CMMS yazılımının uygulanmasının büyük bir olumlu yan etkisi, kuruluşun daha çevre dostu hale gelmesi ve aslında karbon ayak izini azaltmasıdır. Aşağıda, bir CMMS’nin bir kuruluşun daha çevreci olmasına yardımcı olabileceği 7 yol özetlenmektedir.

Enerji Tüketimini Azaltın

Varlıklar sorunsuz çalıştığında daha az enerji tüketirler. Örnek olarak bir filoyu ele alalım, Ulusal Otomotiv Servis Mükemmelliği Enstitüsü’ne göre, kötü bujilere sahip araçların yakıt %30’a kadar daha az verimli olur. CMMS yazılımı, planlı bakım programınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir, hiçbir planlı bakımın kaçırılmamasını sağlar, böylece varlıklar verimli çalışır ve enerji tüketimini en aza indirir.

İsrafı azaltın

Üretim tesisleri, nihai bir ürün üretmek için hammadde kullanır. Üretim atıkları, tüm bu hammaddeler nihai üründe kullanılmadığında ortaya çıkar. Atık geri dönüştürülecek, yeniden işlenecek veya hurdaya ayrılacaktır. Her üç süreç de zaman, emek ve enerji gerektirdiğinden maliyetlidir. Kötü bakım, sistemler kötü kalibre edildiğinde veya ekipman arızalandığında üretilen atık miktarı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin, bir içecek fabrikasındaki kapatma makinesi arızalanırsa, içecek doldurduğunuz şişeleri dökmeniz gerekecektir. Bu nedenle, bir CMMS’de etkili bakım planlaması yoluyla acil durum arızalarını en aza indirmek, atıkları azaltır ve bu da çevre üzerindeki etkiyi en aza indirir.

Yedek parçaları optimize edin

Kötü çalışan bir yedek parça sürecine sahip olmak, çevreyi çeşitli şekillerde etkiler. Bir parça odası yetersiz stok olduğunda, acil parça gönderileri verimsizdir. Tek ürün alımları ve teslimatları için yolculuklar yapıldığından daha büyük bir karbon ayak izine sahiptir. Diğer taraftan, bir parça odasında fazla stok bulunduğunda veya yanlış parçalar stoklandığında, bu parçaların bir kısmı hiçbir zaman kullanılmayacak ve makineler kullanım ömrünün sonuna geldiğinde çöplükte son bulacaktır. Bu eskimiş parçalar, üretimleri ve imhaları sırasında gereksiz malzeme ve enerji tüketmiştir. CMMS yazılımı, parçalarınızı optimize etmenize ve ihtiyaç duyduğunuz anda yalnızca ihtiyacınız olan parçalara sahip olduğunuz bir denge oluşturmanıza yardımcı olmak için harika bir araçtır ve eski parçaların çöp sahasına gitme olasılığını azaltır.

Parça kullanımını azaltın

Aslında ekipmanınız bir şeyi işlevsel hale getirmek için bir araya toplanan bir grup parçadan ibarettir. Ekipmanınızın bakımını yaparken, esas olarak parçalara odaklanırsınız. Böylece çalışmaya devam ederler. CMMS yazılımı, varlıklarınız üzerinde planlı bakımı uygulamanıza, izlemenize ve optimize etmenize yardımcı olur. Örneğin filtreleri tıkayıp pompayı patlatmak yerine düzenli olarak değiştirin. Bakımınızı planlayarak daha az plansız bakım, acil durum arızaları ve feci parça arızaları yaşayacaksınız. Bir adım daha ileri gidin ve değiştirmeleri otomatik olarak tetiklemek için makine sensörlerini CMMS’ye bağlayın. Net sonuç, parça kullanımında bir azalmadır. Bu da bu parçaların imalatında ve taşınmasında ilişkili karbon emisyonlarında bir azalmaya yol açar.

Kağıt kullanımını ortadan kaldırın

Manuel bir sistem kullanıyorsanız, muhtemelen çok fazla yazdırma veya kağıt form doldurma işlemi yapıyorsunuzdur. Çoğu modern CMMS uygulaması, mobil uygulamalarla birlikte gelir. CMMS mobil uygulaması , teknisyenlerin, durum değişiklikleri, onarım notları, kullanılan parçalar ve başarısız inceleme görevlerinden alınan notlar dahil olmak üzere işi tamamlarken iş emriyle ilgili her şeyi günlüğe kaydetmesini sağlar. Dijital bir sistem kullanarak daha az kağıt ve daha az mürekkep ve dolayısıyla daha az ağaç kullanırsınız.

Varlık ömrünü uzatın

Havayolu endüstrisi gibi belirli durumlarda, eski ekipmanı söküp daha enerji verimli sistemlerle değiştirmek çevre için daha iyidir. Bununla birlikte, çoğu durumda varlık ömrünü uzatmak, ilgili karbon ayak izi olan yeni varlıklar üretme ihtiyacını azalttığı için çevreye faydalıdır. CMMS yazılımı, planlı bakım programlarının etkin yönetimi yoluyla ekipmanın ömrünün uzatılmasına yardımcı olabilir. CMMS, varlık için doğru şekilde yapılandırılırsa, CMMS otomatik olarak Koruyucu Bakım iş emirleri oluşturur. İlgili tarafları bilgilendirir ve teknisyenin izlemesi gereken Koruyucu Bakım adımlarını sağlar.

Kullanılan öğenin sayısını optimize edin

Bakımın amacı, varlıkların gerektiğinde işlevlerini yerine getirmelerini sağlamaktır. Bunu ölçmek için yaygın olarak kullanılan KPI, kullanılabilirliktir. En iyi bakım ile çalışan bir tesis, çoğunlukla reaktif bakım gerçekleştiren bir tesisle aynı miktarda widget üretmek için daha az ekipmana ihtiyaç duyacaktır. Örneğin, %80 kullanılabilirliğe sahip bir tesis, %90 kullanılabilirliğe sahip bir tesisle aynı çıktıyı üretmez. Bunun için %12,5 daha fazla ekipmana ihtiyaç duyacaktır. Bunların ekipmanın üretim, teslimat, işletme, bakım ve imha yoluyla ilişkili bir karbon ayak izi vardır. En iyisi bakımı hedefleyerek, ihtiyaç duyulan varlık sayısını sınırlamalısınız. Böylece CMMS üzerinde tam analiz yapılarak karbon ayak izi azalır. Kuruluş, satın alınan, çalıştırılan ve bakımı yapılan daha az ekipman sayesinde finansal olarak fayda sağlar.

Sonuç

İklim değişikliği gerçektir ve hepimizi etkiler. Bakımınızı daha iyi yönetmek için bir CMMS uygulamak, reaktif ve planlı bakım arasında doğru dengeyi kurarak daha verimli bir bakım organizasyonu yürütmenize yardımcı olur.

Karbon Nötrlüğü Bakım Ekibi İçin Ne İfade Eder?

Karbon nötrlüğü güncel bir konudur ve birçok kuruluş karbon nötr sertifikası almak için çalışmaktadır. Birçok firma karbon nötrlüğünü çevresel bir sorun olarak görür. Aynı zamanda enerji verimliliğinin artırılması, işletme maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olur. Bu her kuruluş için çekici bir hedeftir. Karbon nötrlüğüne ulaşmak için:

  1. Mevcut enerji emisyonlarını ölçmek,
  2. Enerji emisyonlarını azaltmanın yollarını bulmak,
  3. Kalan emisyonları dengelemek için karbon dengelemelerine yatırım yapmak,
  4. Yıllık olarak emisyon denetimleri yapmak ve gerektiğinde ayarlamalar yapmak,

Bakım ekibinin sorumlulukları göz önüne alındığında, bu görevlerden bir veya daha fazlasına yardım etmeniz gerekir.

Karbon Ayak İzi Ölçümü

Her kuruluşun bir enerji tüketimi ve bundan kaynaklanan emisyonlar olan karbon ayak izi vardır. Başlamak için, enerji tüketimi verilerini toplayan bir temel çizgiye ihtiyacınız vardır.

  • Araçlar
  • Ulaşım sistemleri
  • Malzeme ve envanter kullanımı
  • Boşa harcamak

CMMS yazılımının kullanışlı olduğu yer burasıdır. CMMS’nizde topladığınız tüm veriler, karbon ayak izinizin temeli olacak olan bu bilgileri izlemenize ve analiz etmenize yardımcı olacaktır.

Karbon Ayak İzi Azaltmak

Bu verilerle birlikte bakım yöneticileri, kuruluşların enerji tüketimini azaltabilecekleri alanları belirler. Mümkün olduğunda fosil yakıtları yenilenebilir enerjiyle değiştirebilecekleri alanları belirlemeye yardımcı olur.

Karbon Dengelerine Yatırım Yapın

Ancak, elbette, bir kuruluşun karbon ayak izini enerji emisyonlarını azaltarak sıfıra indirmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle kuruluşlar, net sıfır karbon ayak izi elde etmek için karbon denkleştirmeleri satın alarak kalan karbon emisyonlarını dengeler.

Karbon denkleştirmeleri, ormancılık, yenilenebilir enerji vb. gibi emisyonları azaltan kuruluş dışındaki projelere yapılan yatırımlardır. Kuruluşlar, başka yerlerde karbon emisyonlarını azaltmak veya tersine çevirmek için oluşturulan programlara yatırım yaparak emisyonlarını telafi eder.

Yıllık Tekrar

Karbon nötrlüğüne ulaştığınızda işiniz bitmez. Zaman değişir, bu nedenle kuruluşunuzun gerektiği şekilde ayarlayarak karbon nötr kalmasını sağlamak için yıllık denetimler bu süreci tekrarlar.

Burada yine CMMS yazılımınız , temel performans göstergelerini ölçmek ve veri toplamak için harika bir kaynaktır ve denetim zamanı geldiğinde bunu kolaylaştırır.

repairist_demo_banner5

Sonraki adımlar

Karbon Ayak İzi azaltma hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Karbon Nötr hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz.