22 Kasım 2022

Kestirimci Bakım Avantajları

Arıza Takip Programı

Kestirimci bakım, sensör cihazları aracılığıyla varlıkların durumunu izleyen bir tür koşul tabanlı bakımdır. Bu sensör cihazları, daha sonra varlığın ne zaman bakım gerektireceğini tahmin etmek ve böylece ekipman arızasını önlemek için kullanılan verileri gerçek zamanlı olarak sağlar. Kestirimci bakım, şu anda mevcut olan en gelişmiş bakım türüdür. Zamana dayalı bakımla, kuruluşlar çok fazla veya yetersiz bakım yapma riskiyle karşı karşıya kalır. Reaktif bakımı ise, bakım gerektiğinde gerçekleştirmek gerekir. Ancak bu durum planlanmamış kesinti süresi artmasına yol açacaktır. Kestirimci Bakım Avantajları ile birlikte bu sorunları çözer. Bu CMMS türü, yalnızca belirli koşullar altında ve varlık bozulmadan önce planlanır.

repairist_demo_banner1

Kestirimci Bakımın Kısa Tarihi

Kuruluşlar, 21. yüzyılın başlarında tahmine dayalı bakım araçlarını kullanmaya başladı. Varlıkların durumunu izlemek için kuruluşlar periyodik veya çevrimdışı bir yaklaşım kullandı. 2001’den üç PdM vaka çalışmasını belgeleyen bir çalışmada şöyle belirtiliyor: “Titreşim ölçümleri periyodik olarak (genelde ayda bir kez) alınır ve önceki ölçümler yenileriyle karşılaştırılarak titreşim izlenir.”

Günümüzde varlık durumunu izlemek için sürekli veya çevrimiçi bir yaklaşım kullanılmaktadır. Bir IoT sensör cihazını bakım yazılımına bağlayarak uzaktan izleme de mümkündür. Belirli koşullar karşılandığında, inceleme için bir iş emri tetiklenir.

Kestirimci Bakım Türleri

Titreşim Analizi

Makine Hızı:  Yüksek | Makine Tipi:  Mekanik | Maliyet:  Orta

Bu, yüksek devirli makinelere sahip üretim tesislerinde kestirimci bakım için başvurulacak analiz türüdür. Diğer durum izleme türlerinden daha uzun süre kullanıldığı için nispeten uygun maliyetlidir. Titreşim analizi, yukarıdaki örnekte olduğu gibi gevşekliği tespit etmenin yanı sıra dengesizliği, yanlış hizalamayı ve yatak aşınmasını da keşfeder.

Akustik Analiz (Sonik)

Makine Hızı:  Düşük, Yüksek | Makine Tipi:  Mekanik | Maliyet:  Düşük

Bu tür bir analiz, uygulamak için daha az maliyet gerekir. Ayrıca düşük ve yüksek devirli makineler için kullanılır. Özellikle yağlama teknisyenleri arasında popülerdir.

Bir makaleye göre, “Akustik analiz, titreşim analizine benzer; ancak odak noktası, farklı frekanslardaki titreşimleri ölçerek ve izleyerek ve trend oluşturma amacıyla verileri kaydederek dönen ekipman arızasının nedenlerini tespit etmek değildir. Bunun yerine akustik yatak analizi, yağlama teknisyenine yöneliktir ve proaktif yağlama önlemlerine odaklanır.”

Akustik Analiz (Ultrasonik)

Makine Hızı:  Düşük, Yüksek | Makine Tipi:  Mekanik, Elektrik | Maliyet:  Yüksek

Sonik akustik analiz, proaktif ve kestirimci bakım hattının sınırındayken, ultrasonik akustik analiz yalnızca kestirimci bakım çalışmaları için kullanılır. Ve ultrasonik aralıkta makine sürtünmesi ve stresle ilgili sesleri tanımlayabildiği için, mekanik donanımın yanı sıra daha ince sesler yayan elektrikli ekipman için kullanılır. Bu tür bir analizin, yakın arızaları titreşim veya yağ analizinden daha iyi tahmin ettiği ileri sürülmektedir.

Kızılötesi Analiz

Makine Hızı:  Düşük, Yüksek | Makine Tipi:  Mekanik, Elektrik | Maliyet:  Düşük

Bu tür analiz, bir varlığın dönüş hızına veya ses yüksekliğine bağlı değildir. Bu nedenle, birçok farklı varlık türü için uygundur. Sıcaklık potansiyel sorunların iyi bir göstergesi olduğunda, kızılötesi analiz kestirimci bakım için en uygun maliyetli araçtır. Genellikle soğutma, hava akışı ve hatta motor stresi ile ilgili sorunları tanımlamak için kullanırsınız.

Kestirimci Bakım Nasıl Çalışır?

Kestirimci bakımı uygulamanın ilk adımı, referans çizgileri oluşturmaktır. Bir varlığın koşullu temel çizgisini izlemeniz ve sensörleri kurmadan önce veri toplamanız gerekir. Bu şekilde, koşullu verileri toplamaya başladığınızda, anormallikleri karşılaştırabileceğiniz bir “kontrol” vardır. Buradan sonrası basittir; bir ekipman parçası normal parametrelerin dışında çalıştığında, sensörler kestirimci bakım protokolünüzü tetikler. Tipik olarak, CMMS’nizde bir iş emri oluşturur ve teknisyenlere atanır, böylece anormalliği gidermek için gereken onarımları gerçekleştirir.

Kestirimci Bakım Nasıl Uygulanır?

Çoğu durumda ROI vakalarını, tesis katında kestirimci bakım uygulamadan önce yönetime sunarsınız. Bakım personelini ve makine operatörlerini de PdM teknolojisini nasıl kullanılacağı konusunda eğitirsiniz. Bu gerçekleştikten sonra gerçek uygulama başlar.

1. Referans Çizgileri Oluşturun

Bakım ekibi, sensörleri olacak varlıklar için kabul edilen derecede limitleri belirler.

2. Nesnelerin İnterneti (IoT) Cihazlarını Kurun

İlgili sensörü daha sonra varlığa ekleyin. Örneğin, dişlileri olan mekanik bir varlığa bir titreşim ölçer ve bir kazana bir sıcaklık sensörü takılmıştır.

3. Cihazları Yazılıma Bağlayın

IoT cihazı, verilerin toplandığı ve analiz edildiği bir CMMS’ye veya uzak panoya bağlanır .

4. Bakım Planlayın

Denetimler, koşul sınırı aştığında veya kontrol panelini izleyen kişi denetimi manuel olarak planladığında bir CMMS tarafından otomatik olarak başlar.

Kestirimci Bakım Örneği

Bir kömür hazırlama tesisindeki bir santrifüj pompa motoru, günlük işlemler için hayati bir varlıktır. Bakım ekibi, planlanmamış arıza sürelerini önlemek için kestirimci bakım teknolojisini kullanmaya karar verir. Pompa motoru, ağır dönüşler gerçekleştiren büyük bir mekanik ekipman parçası olduğu için, bariz seçim titreşim ölçerlerle titreşimleri izlemektir.

Ekip, pompanın iç yatağına yakın bir titreşim ölçer takar ve bir dalga formu grafiğiyle görselleştirilen normal bir temel ölçüm oluşturur. Birkaç ay sonra, titreşim ölçer hızlanmada bir ani artış saptadı. Bakım ekibi bu yeni verileri uzaktan inceler ve bir bakım planlar. Muayeneyi yapan teknisyen gevşek bir bilye bulur ve onu onarır.

Ekip ileriye doğru titreşim ölçeri kendi CMMS’sine bağlar. Şimdi, aynı sivri uç belirlendiğinde, bilye yatağında bir arıza öngörülüyor ve onarımı gerçekleştirmek için otomatik olarak bir iş emri tetikleniyor.

Kestirimci Bakımın Faydaları ve Yatırım Getirisi

Kestirimci bakım, süreçleri düzene sokmak ve üretkenliği artırmak için teknolojiyi ve en iyi uygulamaları kullanarak, bakım ve güvenilirlik programınızı iyileştirmeyi ifade eder. Tahmine dayalı bakımın en önemli faydalarından bazıları şunlardır:

  • Varlık çalışma süresini %30 artırmak ve beklenmeyen arızaları %55 azaltmak.
  • Azalan işçilik, ekipman ve envanter maliyetleri aracılığıyla bakım maliyetlerini modernize etme.
  • Güvenliği geliştirmek.

Bir  makaleye göre, “iyi düzenlediğiniz bir kestirimci bakım programı, yıkıcı ekipman arızalarını neredeyse tamamen ortadan kaldıracaktır.” Önleyici bakım programıyla karşılaştırıldığında, maliyet tasarrufu yüzde 8 ila 12 daha fazladır; ve bir reaktif bakım programıyla karşılaştırıldığında, maliyet tasarrufları yüzde 30 ila 40 arasında değişir.

Makalede açıklanan diğer rakamlar ise şöyle:

  • Yatırım getirisi: 10 kat
  • Bakım maliyetlerinde azalma: %25 ila %30
  • Arızaların ortadan kaldırılması: %70 ila %75
  • Arıza süresinde azalma: %35 ila %45
  • Üretim artışı: %20 ila %25

repairist_demo_banner5

Sonraki adımlar

Kestirimci Bakım Avantajları hakkında yeterli bilgiyi aldınız mı?

repairist, size yardımcı olmak için burada. Kestirimci Bakım Avantajları hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilir aynı zamanda yazılımın temel özellikleri ve faydaları hakkında bilgi verebilir, repairist demosuna ulaşmanıza ve hatta ücretsiz bir deneme almanıza yardımcı olabiliriz. Aybit Teknoloji